Правната комисия към Общински съвет – Варна  одобри промени в

...
Правната комисия към Общински съвет – Варна  одобри промени в
Коментари Харесай

Важно за всички шофьори! Ето как ще се определя вече данъка за колите във Варна, формулата е съвсем нова

Правната комисия към Общински съвет – Варна  одобри промени в Наредбата за установяване размера на локалните налози в частта й за данъка върху транспортните средства. Поправките се вършат поради въведената от законодателя нова идея за установяване на този налог. За да влязат в действие, измененията би трябвало да бъдат утвърдени от локалния парламент.

Налогът за колите към този момент ще се дефинира по нова формула, която включва два съставния елемент: веществен и екологичен. Имущественият регистрира мощността и годината на произвеждане на колата, а екологичният – екологичната категория на автомобила, респективно замърсяването, което той предизвиква.

В наредбата са включени шест диапазона на мощности на коли. Двата досегашни диапазона до 37 kW и до 55 kW се сплотяват в един – до 55 kW, като се включват и два нови към съществуващите в закона размери във връзка с най-мощните коли, а точно: над 150 kW до 245 kW в това число, и над 245 kW.

Коефициентът за година на произвеждане е диференциран по години, като е направена смяна по отношение на настоящите до в този момент в Закона локални налози и такси коефициенти. На Общинските препоръки не се дава опция да дефинират размерите на тези коефициенти, а те остават според закона.

В основата на измененията е екологичният съставен елемент. Той ще обезпечи данъчно облекчение за притежателите на коли, съответстващи на екологични стандарти „ Евро 4 ”. Налогът ще се усили за коли със документ под „ Евро 4 ” или несъответстващи на екологична категория. Тези екологични коефициенти заменят облекчението за настоящо катализаторно устройство.

Вече няма да се ползва до момента настоящата граница от 74 kw за прилагане на данъчни облекчения – с коефициента за екологична категория се дава опция на притежателите да заплащат по-нисък данък за коли с категория равна на или по-висока от „ Евро 4 “, без значение от мощността им. По този метод всички притежатели на леки коли ще имат опция да употребяват данъчни преференции, ако притежаваните транспортни средства дават отговор на по-високи екологични стандарти.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР